thanks for the music and Rest In Peace


Don Williams (Floydada27 mei 1939 – Mobile8 september 2017) was een Amerikaans countryzanger en songwriter. Ondanks dat hij geen vernieuwer van de countrymuziek is geweest, behoort hij tot de belangrijke namen in dit genre. Van 1974 tot 1991 belandden 42 van zijn singles in de top 10 van de Bilboard Hot Country Songs waarvan 17 op nummer 1. Naast zijn muziekcarrière speelde hij een enkele keer in een film. Hij wordt wel de Gentle Giant genoemd vanwege zijn "warme baritonstem en relaxte manier van doen".Williams werd geboren in Floydada en groeide op in Corpus Christi, beide in Texas. Zijn vader was monteur, waardoor Don op jonge leeftijd in verschillende andere regio's van de VS kwam. Tijdens zijn kinderjaren leerde hij van zijn moeder gitaar spelen en hoorde hij vaak countrymuziek.

biografie Don Williams (bron wikipedia)


MERLE HAGGARD

Merle Ronald Haggard (Oildale, 6 april 1937  Palo Cedro, 6 april 2016) was een Amerikaans countryzanger en songwriter. Hij was in de jaren zestig de belangrijkste vertolker van de Bakersfield-countrysound, en bouwde door de jaren heen een imposante carrière op.

Merle Haggard werd geboren als zoon van James en Flossie Haggard. Zijn ouders waren verhuisd tijdens de Great Depression van Oklahoma naar Californië. Zijn vader James overleed toen Merle 9 jaar was.

In de jaren 50 kwam Haggard naar voren als de eerste inwoner van Bakersfield, Californië, die betrokken was in de Bakersfield Sound. Hij had succesvolle albums tot in het eerste decennium van de 21e eeuw.

biografie Merle Haggard (bron wikipedia)


JOHNNY CASH

Johnny (J.R.) Cash (Kingsland (Arkansas), 26 februari 1932 - Nashville (Tennessee), 12 september 2003) was een Amerikaanse countryzanger, gitarist, singer-songwriter, acteur en auteur. Hij werd wereldwijd bekend als The Man in Black (De man in het zwart) en viel op door zijn diepe baritonstem.

Hij was een van de invloedrijkste zangers, zowel binnen als buiten het country-genre. Zo belandde Johnny Cash in Rolling Stone op de 31e plaats in zijn lijst van de honderd grootste artiesten aller tijden.[1]

Hij was van 1954 tot 1966 getrouwd met Vivian Liberto en vanaf 1968 tot aan haar dood, met June Carter Cash, die op 15 mei 2003 overleed. Johnny Cash stierf een paar maanden later (12 september) op 71-jarige leeftijd in het Baptist Hospital in Nashville aan de gevolgen van suikerziekte.

biografie Johnny Cash (bron wikipedia)


BUCK OWENS

Alvis Edgar (Buck) Owens Jr. (Sherman (Texas), 12 augustus 1929  Bakersfield, 25 maart 2006) was een Amerikaanse countryzanger. Zijn enige hit in Nederland was Amsterdam waarmee hij in 1970 8 weken in de Top 40 stond. In de Hilversum 3 Top 30 stond het 5 weken genoteerd, waarvan één week op de 13e plaats.

In Texas en Arizona opgegroeid begon hij zijn muzikale carrière in Californië; tevens was hij toentertijd presentator op de radio. De eerste muziekhit maakte hij in 1959 met het nummer Under your spell again. Een aantal jaren daarna - in 1963 - kwam een van zijn bekendste nummers uit, Act naturally.

Owens was de grondlegger van de zogeheten Bakersfieldsound, rock-'n-rollmuziek gemengd met een grof soort honky-tonk, gespeeld op elektrische gitaren.

biografie Buck Owens (bron wikipedia)


KENNY ROGERS

Kenneth Donald (Kenny) Rogers (Houston, 21 augustus 1938  Sandy Springs, 20 maart 2020) was een Amerikaanse countryzanger, fotograaf, schrijver, songwriter, acteur en zakenman.

  Met zijn zangcarrière van meer dan een halve eeuw inclusief meer dan twintig nummer 1-hits in de Amerikaanse countryhitlijst kan Kenny Rogers beschouwd worden als een van de grootste countryzangers aller tijden. Naast vele solo-hits heeft hij ook een aantal duetten gezongen met onder anderen Dolly Parton, Sheena Easton en Dottie West. Ruby, Don't Take Your Love to Town (met The First Edition), Islands In The Stream (met Dolly Parton) en The Gambler behoren tot zijn meest succesvolle hits.

  biografie Kenny Rogers (bron wikipedia)


  HANK WILLIAMS sr

  Hiram King (Hank) Williams sr. (Mount Olive (Alabama), 17 september 1923 - bij Knoxville (Tennessee), 1 januari 1953) was een Amerikaans countryzanger en singer-songwriter. Hij is, ondanks zijn korte levensloop, een van de meest succesvolle artiesten. Op 29-jarige leeftijd overleed hij aan een overdosis morfine en alcohol.

  Hank Williams werd geboren in Mount Olive in de zuidelijke staat Alabama. Zijn vader was een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog.

  Vanaf jonge leeftijd was Williams geïnteresseerd in de muziek. Toen hij acht was, kochten zijn moeder en tante een tweedehands gitaar voor 3,50 dollar, voor die tijd een groot bedrag. In datzelfde jaar leerde hij Rufus Payne (bijnaam: Tee Tot) kennen, een gitarist die op straat bluesmuziek speelde. Williams trok veel met hem op en heeft veel van hem geleerd. Gospelmuziek en rhythm and blues hadden grote invloed op zijn muziek. Op zijn veertiende richtte Williams met enkele jeugdvrienden The Drifting Cowboys op, de band die hem gedurende zijn gehele carrière zou begeleiden.

  biografie Hank Williams sr (bron wikipedia)


  CONWAY TWITTY

  Harold Lloyd Jenkins (Friars Point1 september 1933 – Springfield (Missouri), 5 juni 1993), beter bekend onder zijn pseudoniem Conway Twitty, was een Amerikaans countryzanger. Zijn nummer It's Only Make Believe uit 1958 bereikte het meeste publiek. In 1965 schakelde hij van rock-'n-roll over op country. In dat genre werd hij een van de populairste zangers: in de countryhitlijst van Billboard scoorde hij tussen 1968 en 1986 veertig nummer 1-hits, waaronder vijf duetten met Loretta Lynn. Jarenlang had hij het record van meeste countrynummer 1-hits, totdat George Strait dit in 2006 verbrak.

  Twitty werd geboren als Harold Lloyd Jenkins, zoon van een stuurman van een veerboot op de Mississippi. Hij werd genoemd naar de Amerikaanse acteur Harold Lloyd. Op 4-jarige leeftijd kreeg hij van zijn grootvader zijn eerste gitaar en tegen de tijd dat hij 10 was en het gezin naar HelenaArkansas was verhuisd, zat hij in zijn eerste band: The Phillips County Ramblers. Als tiener preekte hij af en toe tijdens vieringen in de kerk en overwoog hij om predikant te worden. Daar zag hij later van af. Een andere hobby van Jenkins was honkbal.

  biografie Conway Twitty (bron wikipedia)


  MARTY ROBBINS

  Martin David Robinson (gekend als Marty Robbins) (Glendale (Arizona), 26 september 1925 - Nashville (Tennessee), 8 december 1982) was een Amerikaanse countryzanger, songwriter en muzikant. Hij wordt beschouwd als een van de populairste countrymuzikanten uit zijn tijd. Hij behaalde regelmatig de top van de country-hitlijsten en schreef ook pophits.

  Robbins werd geboren in Glendale (Arizona) in een gezin van 10 kinderen. De moeilijke situatie thuis zorgde ervoor dat hij in 1937 het ouderlijk huis verliet en in 1942 bij de United States Navy in dienst ging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij gestationeerd op de Salomonseilanden in de Grote Oceaan waar hij gitaar leerde spelen en begon met muziek te schrijven.

  Nadat zijn militaire dienst eindigde in 1947, begon hij lokaal op te treden in Phoenix en kreeg zijn eigen televisieshow op KPHO-TV in Phoenix. Nadat countryzanger Little Jimmy Dickens te gast was in zijn show, bezorgde deze hem een platencontract bij Columbia Records. Dit was de start van een vijfendertigjarige carrière met veel nummer-1 hits en optredens in de Grand Ole Opry in Nashville, Tennessee.

  biografie Marty Robbins (bron wikipedia)


  CHARLEY PRIDE

  Charley Pride (Sledge, 18 maart 1934  Dallas, 12 december 2020) was een Amerikaans zanger. Hij was een van de weinige Afro-Amerikaanse supersterren in de countrymuziek. In zijn tienerjaren speelde hij als professioneel honkballer. Pride overleed in 2020 aan de gevolgen van het coronavirus.

  Pride werd geboren in de staat Mississippi als zoon van een arme en strenge katoenboer met anderhalve hectare land in natuurpacht. Zijn eerste gitaar kocht hij op veertienjarige leeftijd voor tien dollar van het geld dat hij als katoenplukker had verdiend. Zijn vader was moreel gekant tegen de cultuur en de teksten in de bluesmuziek en een groot fan van de countrymuziek. Bij de Pride's thuis werd daarom naar het muziekprogramma Grand Ole Opry op The Nashville Network (TNN) gekeken en niet geluisterd naar artiesten als bijvoorbeeld B.B. King. Hierdoor vormden countryartiesten als Roy Acuff, Hank Williams en Ernest Tubb de grote muzikale voorbeelden van de jonge Charley.

  biografie Charley Pride (bron wikipedia)


  PORTER WAGONER

  Porter Wayne Wagoner (West Plains (Missouri), 12 augustus 1927  Nashville (Tennessee), 28 oktober 2007) was een Amerikaanse countryzanger. Als winnaar van drie Grammy Awards voor gospelsongs en verscheidene uitverkiezingen met Dolly Parton tot Vocal Duo of the Year, werd hij in 2002 geëerd met een plaats in de Country Music Hall of Fame.

  Tot zijn bekendste nummers behoren Satisfied Mind (1955), Misery Loves Company (1962), Green, Green Grass of Home (1965), Skid Row Joe (1965–1966), The Cold Hard Facts of Life (1967) en The Carroll County Accident (1968–1969).

  Gedurende een carrière van ruim vijftig jaar zong Wagoner tevens vele duetten met Dolly Parton, een hedendaagse countryster die hij midden jaren 60 in zijn eigen Porter Wagoner Show aan het grote publiek introduceerde. Uit die langdurige samenwerking die daarop volgde, kwamen onder meer hits als The Last Thing on My Mind (1967), Please Don't Stop Loving Me (1974) en Making Plans (1980) voort.

  In 2002 werd hij opgenomen in de Country Music Hall of Fame.

  Wagoner stierf op tachtigjarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. (bron wikipedia)


  JIM REEVES

  James Travis Reeves (Galloway (Texas), 20 augustus 1923  Brentwood (Tennessee), nabij Nashville, 31 juli 1964) alias Gentleman Jim was een Amerikaanse country-zanger die bekend werd om zijn warme fluwelen stem.

  Reeves werd geboren in Galloway in Texas als jongste in een gezin met negen kinderen. Zijn vader overleed toen hij pas een jaar oud was. Ondanks zijn liefde voor de muziek begon hij een carrière als honkballer, waaraan in 1947 een vroegtijdig einde kwam door een enkelblessure. Hij kreeg een baan als dj bij een radiostation in Louisiana en in 1953 nam hij zijn eerste succesplaat, Mexican Joe, op die een nummer 1-notering kreeg. In 1955 tekende hij een contract met RCA en werd lid van de Grand Ole Opry. Tegen het einde van de jaren 50 kwam de rock-'n-roll op en verschoof Reeves onder invloed van Chet Atkins zijn stijl van de pure country wat in die richting. Reeves was - met Patsy Cline - een van de eersten die de Nashville-sound brachten.

  biografie Jim Reeves (bron wikipedia)


  GLEN CAMBELL

  Glen Travis Campbell (Billstown, Pike County, Arkansas, 22 april 1936  Nashville, Tennessee, 8 augustus 2017) was een Amerikaans countryzanger en gitarist.

  Glen Campbell was nummer zeven van twaalf kinderen in een arme boerenfamilie in Billstown nabij Delight in Arkansas. Op zijn vierde gaf zijn oom Boo hem een gitaar en bracht hem de eerste kneepjes bij. Toen hij zes was trad hij op voor lokale radiostations. De techniek leerde hij zichzelf; zijn meest bewonderde voorbeeld was Django Reinhardt. Op zijn veertiende ging hij van school. Hij werkte enige tijd bij een benzinestation, maar de muziek trok meer en hij ging optreden waar het maar kon. In 1954, het jaar waarin hij als 17-jarige het eerste van zijn vier huwelijken sloot, verhuisde hij naar Albuquerque in New Mexico en werd lid van de band van zijn oom, Dick Bills and the Sandia Mountain Boys. Vier jaar later richtte hij zijn eigen groep op, de Western Wranglers.

  biografie Glen Cambell (bron wikipedia)


  Maak jouw eigen website met JouwWeb